Rosella niet Geschikt voor in Huis?

Posted on 27/04/2009

1


rosella-001Een veelgestelde vraag aan ons is die over bepaalde soorten vogels of ze wel echt tam kunnen worden. Hier even een kleine greep uit een van deze correspondenties:

Het punt met tamme vogels is dat niet iedereen die denkt dat hij/zij er  ‘verstand’ van heeft, dat ook werkelijk heeft. Het is mogelijk zelfs een pelikaan zo te trainen dat die in huis kan wonen en zich nog happy voelt ook. Misschien ben je wel eens naar een ara of andere vogelshow geweest in een vogelpark, daar kun je vaak heel goed zien hoe ver de realtie vogel/mens daadwerkelijk kan gaan.

 

Dit gaat allemaal echter niet vanzelf, het veriest allereerst de nodige kennis, veel geduld, liefde, aandacht en de juiste training. Zo is het ook met valkparkieten, rosellas, zelfs grasparkieten of agapornissen kunnen veel meer leren dan men over het algemeen beseft. In het haastige Nederland moet alles instant direct klaar en geen gezeur. Zo ontstaan allerlei verhalen over zogenaamd tamme vogels waar niets van klopt. Ook merk ik vaak dat mensen liever iets voor waar aan nemen dat ze op internet ‘ergens’ gelezen hebben dan het advies op te volgen van een ervaren kweker en ‘vogel trainers‘ zoals we ons in alle bescheidenheid wel mogen noemen denk ik.

Een Rosella die deskundig is gesocialiseerd kan heel goed in huis als kameraad worden gehouden. Dat kun je direct zien als je de vogels bij ons zelf bekijkt. Er zijn natuurlijk genoeg voorbeelden te vinden waarbij het niet goed ging, maar dat geld voor elke vogel. Wij leggen de goede basis en als u normaal met de vogel om gaat, blijft deze levenslang super tam, met name omdat hij de mens als vriend heeft leren kennen en niet als vijand.

Dat is heel in het kort zo’n beetje de kern van de zaak denk ik. 

Het beste advies is echter nog:

Kom zelf eens vrijblijvend kijken…

Advertenties
getagged: , ,