Tammer Bestaat Niet: Pyrrhura Hypoxantha

Posted on 20/07/2009

1


De hypoxantha of geelzijde parkiet is een typische zuid amerikaan en behoort tot het geslacht pyrrhura.
Hij komt voor in het noord-oosten van Bolivie tot west centraal Matto Grosso. Hij is met zijn 21 centimeter van kop tot staart gerekend één van de meest kleurrijke pyrrhura’s in de nominaatvorm gezien.
Hij wordt gerekend bij het geslacht molinae , alhoewel hij in zijn natuurlijke habitat voorkomt onder zijn eigen soort.
Hedendaags zijn reeds heel wat mutaties tussen de molinae en de hypoxantha tot stand gekomen, waarbij men wondermooie exemplaren kan aanschouwen zoals de blauwe hypoxantha. Net zoals bijna alle zuid amerikaanse parkieten en papegaaien , moet ook hier via geslachtsbepaling worden onderscheid gemaakt tussen man en pop.
In de kweek zijn het al even uitmuntende parkieten, die trouw elk jaar hun legsels brengen. Die bestaat uit 3 a 8 eieren en worden ongeveer 22 dagen bebroed.
Onze koppels zijn 90% wildvorm, want  we willen de soorten zuiver houden.

hypoxanthas-01De Pyrrhura Hypoxantha of Geelzijde Parkiet is een typische zuid amerikaan en behoort tot het geslacht pyrrhura. Hij komt voor in het noord-oosten van Bolivie tot west centraal Matto Grosso. Hij is met zijn 21 centimeter van kop tot staart gerekend één van de meest kleurrijke pyrrhura’s in de nominaatvorm gezien.

Ook als tamme vogels is hij een bezijzonder geschikte kameraad voor in huis. Hier is het wel van het allergrootste belang dat de vogel deskudnig is gesocialiseerd van heel jongs af aan. Een niet tamme Pyrrhura is erg lastig tam te krijgen en zal nooit zo tam worden als een deskundig voor dat doel opgevoede vogel. Bekijk ook eens even hun video op Youtube.

In de Verenigde Staten zijn ze al langer bekend als huisclowntje en worden in grote getalen gehouden in huis. Ook samen met soortgenoten blijven ze extreem tam mits deskundig opgevoed en mits zij dagelijks de juiste aandacht krijgen.

Langzaam maar zeker dringt het ook in Nederland door dat dit een stap verder gaat dan de doorsnee valkparkiet en bijna een soort mini ara is in zijn gedrag. De Pyrrhuras zijn dan ook hard op weg om razend populair te worden onder alle vogelliefhebbers.

De Hypoxantha wordt gerekend bij het geslacht molinae , alhoewel hij in zijn natuurlijke habitat voorkomt onder zijn eigen soort.

pyrrhura-hypoxanthaHedendaags zijn reeds heel wat mutaties tussen de molinae en de hypoxantha tot stand gekomen, waarbij men wondermooie exemplaren kan aanschouwen zoals de blauwe hypoxantha. Net zoals bijna alle zuid amerikaanse parkieten en papegaaien , moet ook hier via geslachtsbepaling worden onderscheid gemaakt tussen man en pop.

In de kweek zijn het al even uitmuntende parkieten, die trouw elk jaar hun legsels brengen. Die bestaat uit 3 a 8 eieren en worden ongeveer 22 dagen bebroed.

Wijzelf hebben regelmatig jonge Pyrrhuras die na deskundige socialisatie in het gezin worden aangeboden via onze website.

Baby Pyrrhuras

Advertenties