Go(e)d Bestaat Niet!?

Posted on 25/01/2010

1


Beste lezers, dit is even een niet direct vogel gerelateerd bericht, maar iets wat me even van het hart moet.

Tussen de honderden leuke, enthousiaste en  gezellige reacties zitten heel af en toe wel eens berichten die je eigenlijk direct zou moeten deleten.

We zijn zelf al ruim 12 jaar met hart en ziel bezig met onze vogels en velen zijn hierdoor ‘aangestoken’ als ik het zo mag zeggen. Toch schijnen er allerlei mensen rond surfen op internet die vanuit hun ‘veilige’ plek achter het beeldscherm er een hobby van lijken te maken om platweg ruzie te zoeken online.

Als wij bijvoorbeeld over onze vogels zeggen: Tammer Bestaat Niet! Dan bedoelen we ook: Tammer Bestaat Niet! En dan is dat inderdaad een ‘kreet’ om duidelijk te maken in zo kort en goed mogelijk Nederlands wat voor vogels we als kwekers aanbieden. Zou men vervolgens ter plekke bij ons thuis komen en de vogels zelf bekijken en dan moeten concluderen dat ze agressief, angstig en dus zo goed als wild zijn, dan heeft men een reden om te klagen dat lijkt me overduidelijk.

Als u op de markt staat te gillen dat u appelen verkoopt en zodra men dichtbij komt, ziet men dat het peren zijn, dan heeft de potentiële klant terecht iets te klagen en alle reden om aan uw oprechtheid te twijfelen zou ik zeggen.

Er lopen echter ook mensen rond die ongeacht wat je aan te bieden hebt, ongeacht de kwaliteit en ongeacht de manier waarop je iets aanbied altijd op voorhand al wantrouwend en negatief ingesteld zijn. Een prijs is altijd te hoog, een garantie altijd te beperkt, service nooit toerijkend en goed is nooit goed genoeg.

Of je nu schrijft: ‘tammer bestaat niet’ of ‘ moooooie appelen’, in hun ogen is alles verdacht en zal er altijd wel een ‘addertje onder het gras zitten’. Commercieel is een vies woord, maar ze willen wel altijd voor een dubbeltje op de eerste rang, liever nog voor een cent, maar gratis zou nog beter zijn!

In Nederland schijnt men hier helaas kampioen in geworden te zijn. Iemand zei eens: ‘Het negatieve kan alleen bestaan bij de gratie van het positieve.’ Laten de criticasters eens bedenken dat er altijd en overal een reden is om negatief te zijn, maar het een geheel vrijwillige keus is om hier aan toe te geven! Je kunt er namelijk alleen zelf voor kiezen om het positieve te zien. Je denken veranderen zal je leven veranderen!

Natuurlijk wordt er veel verkeerd omgegaan met dieren en ook met het soort vogels dat wij kweken en socialiseren, maar dat wil absoluut niet zeggen dat iedereen die een vogel aanbied per definitie te wantrouwen is. Wat een onzin!

Ook de totaal uit de lucht gegrepen ‘beschuldiging’: ‘bij jullie draait het alleen om geld’ is weer zo’n helaas typisch Nederlandse opmerking die we af en toe door volslagen onbekenden op veilige afstand via e-mail meestal zonder duidelijke afzender naar ons toe geslingerd krijgen. Tegen deze types zou ik willen zeggen: Leer eens van Michel Jackson: ‘If you want to make the world a better place, take a look at yourself and make a change!”

Meestal leggen we in een advertentie uit dat een door ons aangeboden tamme vogel de hoogst mogelijk zorg, aandacht tijd en training heeft gehad voordat hij ons huis verlaat. Dat zijn geen ‘lokkertjes’ zoals die helaas wel door veel dierenwinkels worden gebruikt, maar feiten die iets weergeven van hoe wij daadwerkelijk te werk gaan.

We overleggen thuis voortdurend om dagelijks onze werktijden zo in te delen dat de vogels geen minuut alleen hoeven te zijn. We gaan nooit met vakantie, omdat we de zorg en verantwoording voor onze vogels op ons nemen. Tijd, investering, kosten noch moeite wordt gespaard om de vogels zo goed mogelijk te verzorgen. Dat hoort er bij als je vogels in huis houdt vinden wij, blijf er anders van af.

Het bijvoeren van jongen moet soms midden in de nacht, altijd begint het met 8 keer per dag. Hebben we maar het minste vermoeden dat er iets mis is met een van onze vogels dan rijden we met spoed 75 km naar de beste vogelarts van Nederland al zouden we om de hoek naar een doorsnee dierenarts kunnen gaan die echter de vogel niet had kunnen redden. Zo kan ik nog een tijd doorgaan met aan te geven hoeveel het in de praktijk kost om met deze dieren te leven en in staat te zijn om uiteindelijk het soort vogels aan te bieden die wij aanbieden.

Als dit en meer nog niet goed genoeg is, dan horen we graag eens van die zogenaamde ‘anti commerciële’ dierenliefhebbers hoe het dan wel moet!

Juist door dat er zo goed voor de vogels gezorgd wordt, krijgen ze zo veel jongen en kunnen we deze jongen na het hele socialisatie proces (waar de meeste kwekers niet eens aan beginnen) aan u aanbieden.

Dan zijn er nog de zogenaamde’ pure natuurliefhebbers’. De natuur is alles, de natuur boven alles. De natuur is het beste voor de dieren daar horen ze thuis. Natuurlijk! Laat de ijsberen maar verzuipen, laat de orang-oetangs maar uitsterven en de bossen maar gekapt worden zodat je fijn thuis achter je beeldschermpje kan blijven zitten klagen en beschuldigen. Kan het nog hypocrieter?

Jazeker, is de natuur fascinerend, schitterend en hou ik me liefst met niets anders bezig, maar ga niet de natuur als god verheffen. Kijk dan eens naar Haïti. Puur natuur mensen! Leg die visie maar eens uit aan de mensen die het daar overleefd hebben.

Zelfs de natuur heeft het heel hard nodig dat we als mens deze goed helpen en verzorgen.

Conclusie: We beantwoorden graag zo ver we kunnen elke oprechte vraag m.b.t. het houden van vogels. We gaan niet onze tijd verdoen met het ‘verzorgen’ van achterdochtige denkwijzes die alleen op een negatieve instelling gebaseerd zijn.

Bent u van mening dat geld verdienen bij de wet verboden is, verhuis dan naar een communistisch land of sticht er zelf een.

Zouden wij als hobbyisten met onze werkwijze veel geld verdienen, dan zou dat slechts in het voordeel zijn van u als ‘echte vogelliefhebber’, want dan kunnen we de uitmuntend goede zorg voor onze vogels uitbreiden, opdat anderen daar een voorbeeld aan kunnen nemen.

De werkelijkheid is echter anders, met de vergoedingen die we ontvangen voor de gekweekte en getrainde vogels kunnen we net de onkosten van deze hobby dekken.

Wil men uitsluitend om geldelijk gewin doen wat wij doen, dan garandeer ik diegene dat je het nog geen week vol houd. Het zijn zulke arbeidsintensieve en gespecialiseerde bezigheden dat je dit alleen gemotiveerd door echte liefde voor de dieren kunt volhouden.

Tip: vervang het onderwerp ‘vogels’ door hetgeen uw hobby is en de rest van de tekst zal direct toepasbaar blijken op ieder ander onderwerp.

Advertenties